BÀI TẬP CÂU ĐIỀU KIỆN LOẠI 2 CÓ ĐÁP ÁN

     

Học triết lý là không đủ, chúng ta cần hành những dạng bài tập CÂU ĐIỀU KIỆN LOẠI 2 các hơn. Những bài tập dưới giúp chúng ta thực hành để chuẩn bị các kì thi, kiểm tra.

Bạn đang xem: Bài tập câu điều kiện loại 2 có đáp án

*

Lý thuyết cơ bản

Câu đk loại 2 mô tả sự việc không có thật hoặc trái với sự thật ở hiện tại tại.

Cấu trúc: If + S + were/V-ed/V2, S + would + V-bare

Lưu ý:

Ở mệnh đề If của câu điều kiện loại 2, nếu động từ sống dạng to be, ta sử dụng WERE cho tất cả các ngôi.Trong mệnh đề thiết yếu của câu đk loại 1, quanh đó trợ động từ would, ta còn có thể dùng could, might,…Sự bài toán đang xảy ra không có thật: If + thì vượt khứ tiếp diễn, S + would/could/might + V-bareNhấn mạnh hành vi đang diễn ra: If + thì vượt khứ đơn, S + would be + V-ing

Exercise 

IIE Việt Nam tổng hợp một số trong những dạng bài tập câu điều kiện loại 2.

Exercise 1

Put the verb into the correct form

1) If I was offered the job, I think I (take)…………..it.

2) I’m sure Tom will lend you some money. I would be very surprised if he (refuse)……………

3) Many people would be out of work if that factory (close)……………down.

4) If she sold her car, she (not/get)………….much money for it.

5) They’re expecting us. They would be disappointed if we (not come)……………….

6) Would George be angry If I (take)……………..his bicycle without asking?

7) Ann give me this ring. She (be)…………….terribly upset if I lost it.

8) If someone (walk)…………..in here with a gun, I’d be very frightened.

9) What would happen if you (not go)…………….to work tomorrow?

10) I’m sure she (understand)……………….if you explained the situation to her.

Exercise 2

Make questions or answer the questions with If

1) Perhaps one day a millionare will ask you lớn marry him.

What would you vị if…………………………………….?

2) Perhaps ne day you will thua thảm your passport in a foreign country?

What……………………………………………………….?

3) Perhaps one day somebody will throw an egg at you.

What…………………………………………………………?

4) Perhaps one day your oto will be stolen.

What………………………………………………………….?

5) Perhaps one day somebody will park his oto on your foot steps.

What………………………………………………………..?

6) Are you going lớn catch the 10.30 train? (we / arrive too early)

No, if we caught the 10.30 train,…………………………………

7) Is he going to lớn take the examination? (he / fail it)

No, if……………………………………………………………..

8) Are you going khổng lồ invite Bill to the party? (I / have khổng lồ invite Linda too)

No, if……………………………………………………………..

9) Are you going lớn bed now? (I / not / sleep)

No, if………………………………………………………………

10) Is she going to apply for the job? (she / not / get / it)

No, if………………………………………………………………..

Exercise 3

Read the situation & write a sentence with If

1) I’m not going to lớn buy that điện thoại phone because it’s too expensive.

2) She doesn’t go out very often because she can’t walk without help

3) He is fat but he doesn’t play sport.

4) We can’t go out for lunch because it’s raining.

5) I can’t see you this Friday because I have khổng lồ work.

6) Peter lives with his parents because he can’t buy a flat.

7) Mary is sad because she has a small flat.

8) I don’t know his email so I can’t send him an invitation.

9) I am so busy so I don’t have enough time to go to the supermarket.

10) I lượt thích to buy a new oto but I don’t have enough money.

Exercise 4

Choose the correct answer

1) What would you bởi vì if there……………an earthquake?

A. Could be B. Would be C. Were

2) Which sentence is NOT correct?

A. She’d go out more if she would have more free time.

B. If we lived in that house, we could get a dog.

C. If I were you, I’d discuss the situation with my boss.

Xem thêm: Bảng Xếp Hạng Ngày Sinh May Mắn 2021 Xếp Theo, Bảng Xếp Hạng Mức Độ May Mắn Năm 2021 Xếp Theo

3) If I had more money, I……….……that television.

A. Will buy B. Would buy C. Bought

4) Which sentence is NOT true of second conditional?

A. It describes an imaginary situation.

B. It describes what will happen in the future.

C. You can use it for daydreaming & wishing.

5) Which reply is correct? “Could you help me fix the car?”

A. If I had time, I’d.

B. I would if I knew how.

C. I’d if I had known how to do it.

6) If he…………….more careful, he wouldn’t keep breaking things.

A. Were B. Is C. Was D. Has been

7) I……………..to the wedding if I weren’t so busy.

A. Would have gone B. Would go C. Wouldn’t go D. Didn’t go

8) He would be more successful if he …………… a bit more business sense.

A. Has B. Had had C. Have D. Had

9) If she…………..English better, she’d be able to lớn get a really good job.

A. Speaks B. Had spoken C. Spoke D. Has spoken

10) If we had more staff, we……………..to take on more projects.

A. Were able B. Will be able C. Can be able D. Would be able

*

Answer key

Theo dõi lời giải cho bài bác tập câu điều kiện loại 2 nhé.

Exercise 1

1) would take 2) refused 3) closed 4) wouldn’t get 5) didn’t come

6) took 7) would be 8) walked 9) didn’t go 10) would understand

Exercise 2:

1) What would you vày if a millionare asked you khổng lồ marry him?

2) What would you vày if you lost your passport in a foreign country?

3) What would you vày if somebody throw an egg at you?

4) What would you vị if your car was stolen?

5) What would you bởi if somebody parked his car on your foot steps?

6) If we caught the 10.30 train, we would arrive too early.

7) If he took the examination, he would fail it.

8) If I invited Bill lớn the party, I would have lớn invite Linda too.

9) If I went lớn bed now, I wouldn’t sleep.

10) If she applied for the job, she wouldn’t get it.

Exercise 3:

1) If that thiết bị di động phone weren’t so expensive, I would buy it.

2) If she could walk without help, she would go out more often.

3) If he played sports, he wouldn’t be fat.

4) If it weren’t raining, we could be able lớn gou out for lunch.

5) If I didn’t have to work, I could be able to lớn see you tomorrow.

6) If Peter could buy a flat, he he wouldn’t live with his parents.

7) If Mary didn’t have a small flat, he wouldn’t be sad.

8) If I knew his email, I could send him an invitation.

9) If I weren’t busy, I would have enough time to lớn go lớn the supermarket.

10) If I had enough money, I would buy a new car.

Xem thêm: Mách Bạn Cách Chặn Tham Gia Nhóm Facebook ? Cách Chặn Thêm Vào Nhóm Trên Facebook

Exercise 4:

1) C 2) A 3) B 4) B 5) B

6) A 7) B 8) D 9) C 10) D

Sau khi thực hành các thắc mắc nhớ theo dõi phần đáp án. Công ty chúng tôi tin rằng các bạn sẽ hoàn thành đúng đắn các bài tập câu đk loại 2.